Tässäpä aiemmin lupaamani kuvasarja onteloneuleesta.

Jossain vanhassa lehdessä tästä käytettiin myös eri nimitystä, joku kaksinkertainen oikea neulos se oli, joten en ole ihan varma, onko tämä nyt sitten oikeaoppisesti onteloneuletta vai jotain muuta.

260313.jpg

Kuvat on valitettavasti tosi epätarkkoja.

 

Silmukat luodaan molemmilla langoilla yhdessä. Ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan aina molemmilla yhdessä (tai nostetaan neulomatta, riippuen millaisen reunan haluat). Mallissa olen tehnyt reunaan 3 s ainaoikein.

Jos haluat, voit sitten jakaa luodut silmukat niin, että joka toinen on punainen ja joka toinen on sininen. Tämän jaon voi tehdä myös siten, että neulot ensimmäisen kerroksen ja samalla suoraan poimit silmukat vuorotellen.

Etupuoli ja takapuoli neulotaan siis samalla kertaa. Vuorotellen etupuolen silmukka neulotaan omalla värillään oikeilla silmukoilla ja takapuolen silmukka toisella värillä nurjilla silmukoilla.

Kuviokohdassa katsotään, että langat kiertyvät toitensa ympäri niin, ettei kierto näy neuleen kummallekaan puolelle. Tässä neuleessa ei ole oikeastaan nurjaa puolta, eli langanvaihdot jäävät neuleen sisälle ja kuviokohdissa neule myös kiinnittyy, eli vaikka se on sisältä "ontto", se pysyy litteänä.

 

Tässä etupuolen silmukka neulotaan oikein, takapuolen lanka on tuolla takana.

 

260314.jpg

260319.jpg

 

Sitten nurja silmukka tehdään takimmaisella langalla ja HUOM!, etummainen lanka jää tuohon eteen.

Tässä tulee helposti se virhe, että etummainen lanka kiertyy tuonne taakse (kuten kirjoneuleessa) ja se näkyy silloin neuleen pinnassa.

260316.jpg

260317.jpg

260320.jpg

 

Sitten taas oikea silmukka neulotaan etummaisella langalla ja takimmainen lanka jää tuonne taakse.

260319.jpg

 

Jatketaan toisella kerralla, miten kuviokohdassa vaihdetaan langat.

Nyt nukkumaan!