EDIT - nappilistaan liittyvä lisähuom **!!

Tiheys- ja muita mittoja lisätty ohjeen loppuun 10.3.

2260479440_2480a941dc.jpg     104 cm2247125142_f884b1a6cc.jpg  110 cm

 

SAMOSTUNIKA

Samostunika neulotaan ylhäältä alaspäin, eli se aloitetaan kaulusresorista.
Lankana Novita Samos, jota kuluu n. 200-250 g, riippuen tunikan pituudesta, hihojen pituudesta ja myös siitä, neulotko vai virkkaatko helmaan pitsiä. Virkkaamalla kuluu lankaa vähän enemmän.
Puikot 3½ mm ja 4½ mm.
Virkkuukoukku helman virkkaukseen.
 
Molempien mallitunikoiden vartalo-osaan riitti lähes täsmälleen 4 kerää Novitan Samosta.
Hihoihin ja reunavirkkaukseen piti aloittaa uusi kerä. Halutessaan niihin voi soveltaa sitten jotain raitalankaa tms. tai helman voi jättää lyhyemmäksi, jos lanka loppuu totaalisesti! Langan riittävyyttä voi varmistella tekemällä jo yläosaan raidoituksia jne...
 
 
Ohjeessa on silmukkamäärät 104- ja (110) -senttiselle. Kun koot eroavat toisistaan, isompi koko on merkitty (sulkeisiin).
** HUOM: Nappilistan tekeminen tai pois jättäminen pitää ottaa huomioon silmukkamäärissä ja niiden jakamisessa!!
Ohjeen tunikassa on nappilista. Pienempi tunika on mallissa tehty ilman nappilistaa, joten se neulotaan alusta lähtien pyörönä. JOs haluat pienemmän tunikan nappilistalla, lisää 4 s aloitukseen ja jaa silmukat näin: 17 - 12 - 30 - 12 - 17
Huomaa, että nappilistaa varten on luotu ylimääräiset 4 silmukkaa, joten jos taas jätät isommasta tunikasta nappilistan pois, vähennä aloituksesta 4 s. Silmukat jaetaan silloin näin: (36 - 12 - 36 - 12 )
 
OHJE:
 
Luo 84 (100) s ohuemmille puikoille ja neulo tasona 1o, 1n resoria n. 2 cm. Tee 1½ cm kohdalla toiseen reunaan napinläpi: Neulo krs:n alussa  2 s, päätä 2 s ja jatka krs loppuun. Seuraavalla krs:lla neulo, kunnes viimeinen silmukka ennen päätettyjä. Neulo tämä s. oikein, takareunasta oikein, vielä kolmannen kerran etureunasta oikein = lisää 2 s samaan silmukkaan. Tämän jälkeen neulo krs. loppuun.
 
Kun resori on n. 2 cm, jaa neule osiin merkitsemällä hihat, etukappaleet ja takakpl silmukkamerkein: 30 s - 12 s - 30 s - 12 s  (20 s - 12 s - 36 s - 12 s - 20 s). Vaihda paksummat puikot ja neulo tasona sileää neuletta ja aloita raglanlisäykset joka 2. krs:lla (oikealla krs:lla): Lisää  yhden silmukan päässä merkistä, silmukkamerkkien molemmin puolin 1 s joko langankierrolla tai nostamalla silmukoiden välinen lanka ja neulomalla se kiertäen oikein. Kappaleen reunoihin tulee edelleen 1o, 1n -resoria 4-5 silmukan verran.
 
Jatka lisäyksiä joka 2. krs ja tee toinen napinläpi n. 2-3 cm:n päähän edellisestä.
 
Kun kpl:n korkeus on n. 5-6 cm yhdistä neule renkaaksi ja neulo molempien reunojen 4 reunimmaista silmukkaa yhteen. Siis kun tulet kerroksen loppuun neulo oikean puikon 4. viimeinen  silmukka ja vasemmanpuoleisen puikon 1. silmukka yhteen - oikean puikon 3. viimeinen silmukka ja vasemman puikon 2. silmukka yhteen jne.... Oikean puikon viimeiset silmukat kannattaa siirtää erilliselle apupuikolle, jolloin silmukat on helpompi neuloa yhteen.
Tarkista, että napinläpireuna tulee päällimmäiseksi!
Jatka neulomista suljettuna neuleena ja jatka kulmissa lisäyksiä edelleen joka 2. krs.
 
Kun olet lisännyt 14-15 kertaa (mittaa, että neule yltää kainaloon asti) , neulo etukpl, ota hihasilmukat langalle ja luo kainaloon hihasilmukoiden tilalle 2 (3) s, neulo takakpl, ota hihasilmukat toiselle langalle ja luo kainalooon 2 (3) s.
Neulo suljettuna neuleena vartalo-osaa n. 2 (3-4) cm. Ota pienemmät puikot ja neulo 1 o, 1 n - resoria 6 krs. Jatka taas sileää neuletta ja lisää 1. krs:lla tasavälein 10-12 s. Jatka neuletta paksummilla puikoilla ja jos haluat helman vähän levenevän, voit sivusaumojen molemmin puolin tehdä 2-3 kertaa lisäykset n 4-5 cm:n välein.
 
Neulo helman pituus sopivaksi ja päättele. Virkkaa lopuksi helmaan pitsireunus. (Tai neulo lopuksi sopiva helmapitsi tai muutama sentti helmineuletta, jotta helma ei rullaa. Tai anna rullautua :).)
 
Ota hihasilmukat puikoille ja poimi kainalosta 3 (4 ) s. Neulo sileää 6 krs. Vaihda pienemmät puikot, neulo sileää 1 krs ja samalla kavenna 6 s välein. Neulo tämän jälkeen 1o, 1n -resoria 3-4 krs ja päättele joustavasti.
Tee toinen hiha samoin.
 
Virkattu reunapitsi:
1. krs: *virkkaa ks, jätä 2 s väliin ja virkkaa seuraavaan s:aan 5 p, jätä 2 s väliin*. Toista *-* ja virkkaa krs:n loppuun ks.
2. krs:  5 kjs, *1 ks keskimmäiseen pylvääseen, 2 kjs, p edellisen krs:n ks:aan, 2 kjs * Toista *-* krs:n loppuun.
 
Toista näitä krs:ia haluamasi määrä.
 
 
Päättele langanpäät ja ompele napit. Ilahduta kullanmurua :).
 
Heitä myös kommentilla, mikäli tätä ohjetta lainaat, olisi kiva nähdä mahdollisia valmiita versioita muiltakin.
 
Lisäys 10.3.
 
Mallitunikoissa
Tiheys 4,5 mm puikoilla, sileä neule: 21 s ja 30 krs = 10 cm
Pituus aloituksesta kainaloon: 15 (16) cm
Leveys kainalon alta ennen joustinta: 31 (34) cm (ympärysmitta 62 (68) cm)
Pituus kainalon alta helmaan ennen reunavirkk./virkkauksen kanssa: 26/29 (31/34) cm
 
Pituutta voi todellakin säädellä sovituksen mukaisesti ja tehdä joko tunikamittaisen tai vaikka polviin asti ulottuvan mekon!
 
 
Muita kohtalaisen vastaavia lankoja:
 
Novita Julia - sopii oikein hyvin!
Sandnes Garn Mandarin Fiesta ?
Novita Olivia ?